Edward Snowden op weg naar Moskou

De klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism, Edward Snowden, heeft Hongkong verlaten en is met een toestel van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot op weg naar Moskou. Daar zou hij rond 17.15u lokale tijd landen. Volgens verschillende bronnen zou Moskou slechts een tussenstop zijn. IJsland of Ecuador worden als mogelijke eindbestemmingen genoemd. Een bron uit het entourage van Snowden vertelde aan het Russische persagentschap Interfax dat Snowden verder naar Cuba zou reizen, maar dat hij de defenitieve beslissing nog moet maken. Rusland had overigens al laten weten dat het Snowden asiel zou verlenen als hij een aanvraag zou doen.

Voor zijn vertrek had Snowden nog een interview gegeven aan de Hongkongse krant South China Morning Post. Daarin vertelde hij dat de Amerikaans inlichtingendienst National Security ook miljoenen Chinese sms-berichten onderschept heeft. Ook werden de computersystemen van de Tsinghua-universiteit, de meest prestigieuze van het land, in Peking meermaals gehackt.

Snowden is zelf een voormalige medewerker van de CIA en NSA en vluchtte naar Hongkong nadat hij bekendmaakte dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal gesprekken en dataverkeer onderscheppen. Het Amerikaanse gerecht heeft Snowden in verdenking gesteld van spionage, diefstal en illegaal gebruik van overheidsmiddelen.