Taksimplein opnieuw schoongeveegd

De Turkse politie heeft opnieuw waterkanonnen ingezet om duizenden manifestanten uiteen te drijven die teruggekeerd waren naar het Taksimplein in Istanboel. De voorbije dagen was het kalm, na drie weken ongezien protest tegen de regering van premier Erdogan.

De manifestanten verzamelden op het Taksimplein om de aanval van de politie een week eerder op het Gezipark te herdenken. De demonstranten scandeerden leuzen als "Taksim is overal" en zwaaiden met vlaggen waarop "Taksim solidariteit" stond.

Na anderhalf uur riep de politie de betogers op het plein te verlaten en toen dat niet gebeurde, begonnen honderden agenten het volk met hun schild terug te dringen, met de hulp van waterkanonnen.

De politie zette deze keer geen traangas in. De voorbije weken werd dat wapen massaal gebruikt tegen de manifestanten. Daarop kwam veel kritiek, onder meer van artsenverenigingen.

Het protest in Turkije begon als verzet tegen bouwplannen in het Gezipark, maar evolueerde tot een ruimer verzet tegen de conservatieve koers die de regering van premier Erdogan vaart.