President Brazilië: “naar volk luisteren”

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft het volk toegesproken, voor het eerst sinds de massale protesten in haar land. In een televisietoespraak veroordeelde Rousseff het geweld tijdens de demonstraties, maar benadrukte dat vreedzaam protest een belangrijk onderdeel is van democratie. “We moeten manieren vinden om ons politiek systeem transparanter te maken”, zei de president, “en we moeten meer luisteren naar de burgers”.

Tienduizenden Brazilianen komen nu al een kleine twee weken op straat. Aanleiding voor de protesten was een verhoging van de bus- en metroprijzen, maar intussen demonstreren de mensen tegen het hele beleid van de Braziliaanse overheid. Volgens de betogers gaat er ook te veel geld naar het organiseren van sportevenementen, zoals het WK voetbal.

President Rousseff benadrukte dat haar regering blijft investeren in sectoren als gezondheid en onderwijs. “Ik zou nooit toestaan dat geld voor voetbalstadions uit het federale budget komt en dat belangrijke sectoren zoals gezondheid en onderwijs, minder zouden krijgen”, aldus de president. “We hebben het budget dat we investeren in gezondheid en onderwijs, aanzienlijk verhoogd en we gaan dit ook blijven doen”.