Cyprus wil herziening steun

De Cypriotische president Nicos Anastasiades heeft de leiders van de landen van de eurozone gevraagd om de voorwaarden van het steunpakket van 10 miljard euro dat het land heeft gekregen, te herzien. Dat schrijft de krant The Financial Times, die zegt te beschikken over de brief waarin Anastasiades zijn verzoek formuleert.

Volgens de president heeft de Cypriotische economie als gevolg van de herstructurering van de twee grootste banken van het land zware schade opgelopen. De herstructurering, waarbij spaarders en bedrijven een deel van hun tegoeden niet meer kregen uitgekeerd, verliep "zonder nauwkeurige voorbereiding", aldus Anastasiades. De economie is dan ook in een diepe recessie beland, waarbij de werkloosheid oploopt en bezuinigingen steeds moeilijker worden.

 

10 miljard euro

"Ik vraag om een herziening van de mogelijkheden om een levensvatbaar perspectief aan Cyprus en het Cypriotische volk te kunnen bieden", schrijft de president in de brief die al vorige week verstuurd zou zijn. Cyprus moest afgelopen voorjaar ondersteund worden door de Europese Unie met een lening van 10 miljard euro. De eilandstaat moest daarnaast zelf een bijdrage aan zijn redding leveren, onder meer door een forse heffing op spaartegoeden. Het financiële systeem moest in ruil voor de Europese steun worden gesaneerd en de twee grootste banken moesten fuseren, waarbij alleen de Bank of Cyprus als grote bank over zal blijven.

De krant citeert een anonieme EU-functionaris die zegt "zeer verbaasd" te zijn over het verzoek van de Cypriotische president. Maar de ministers van Financiën van de eurozone zullen zich volgende week wel over het verzoek buigen.