Grieken staken tegen sluiting openbare tv

In Griekenland is een grote staking begonnen tegen de sluiting van de openbare omroep ERT. Vooral bij het openbaar bestuur en het personenvervoer is er hinder. De twee grootste vakbonden voor de openbare en privésector (ADEDY en GSEE) hadden opgeroepen tot een algemene staking, maar banken, supermarkten, bedrijven en hotels zijn open en ook de metro rijdt.

De ministeries blijven vandaag wel dicht. In de hoofdstad Athene staken ook de buschauffeurs. Ook bij de spoorwegen leggen de werknemers voor 24 uren het werk neer. Daarnaast kampt de binnenlandse luchtvaart met vertragingen. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur lokale tijd zullen ook de luchtverkeersbegeleiders staken, wat ook voor hinder bij de internationale vluchten kan zorgen.

Journalisten staken al voor de tweede dag op rij. Er verschenen vandaag daardoor geen kranten. De mediawerkers kondigden aan te blijven staken tot de regering terugkomt op haar beslissing om de ERT te sluiten.

De Griekse regering besloot dinsdag letterlijk de stekker uit de openbare omroep te trekken. In totaal staan 2.900 technici, medewerkers en journalisten op straat. Het doel van de regering is een reorganisatie van de omroep naar een kleinere en compactere staats-tv en -radio met 1.000 medewerkers.