Nog geen Europese meerjarenbegroting

De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de meerjarenbegroting 2014-2020 van de EU hebben gisteravond geen akkoord opgeleverd. Dat zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken van Ierland, Eamon Gilmore (foto). Ierland is nog tot eind juni voorzitter van Raad van de Europese unie en leidt daarom de onderhandelingen.

Gisteren liet de Ierse EU-delegatie ook al weten dat het nu of nooit was voor het meerjarig financieel kader. "De tijd is op", luidde het. Als er niet snel een akkoord gevonden zou worden, zou de plenaire vergadering van het Parlement ten vroegste in september de zaak kunnen beklinken, wat de implementering van de begroting in gevaar zou brengen. Een akkoord zal evenwel niet voor 18 juni bereikt kunnen worden.

Volgens buitenlandminister Gilmore is gisteren wel duidelijk geworden hoe het eindakkoord eruit zal zien, "maar resten er nog een paar intensieve onderhandelingen". De vierde formele onderhandelingsronde leverde met andere woorden te weinig resultaat op. De gesprekken worden volgende week dinsdag verdergezet. Ondertussen gaan de informele contacten achter de schermen door.