‘Babyrevolutie’ in Bosnië

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo protesteren boze ouders al een week voor het parlement. Ze zijn boos omdat de regering geen werk maakt van een nieuwe wet voor identiteitsnummers van pasgeboren baby’s. Die zijn nodig om reisdocumenten en verzekeringspapieren te verkrijgen.

Vorige dinsdag blokkeerden demonstranten twaalf uur lang de uitgangen van het parlement met kinderwagens. Parlementsleden die via het raam probeerden te ontsnappen, werden terug naar binnen gejaagd met de woorden: ‘Aan het werk!’

Politici van de Servische bevolkingsgroep liggen dwars over de nieuwe wet: zij willen een nieuwe , aparte code in het identiteitsnummer voor Servische Bosniërs. De Bosnische en Kroatische bevolkingsgroepen gaan daar niet mee akkoord. Door deze impasse heeft geen enkele baby die sinds februari geboren werd een identiteitsnummer, en dat zorgt voor heel wat problemen. Eén kindje kan bijvoorbeeld niet naar Duitsland voor een levensreddende operatie, want het heeft geen paspoort.

Het ‘babyprotest’ heeft voor een ongeziene samenhorigheid gezorgd tussen de Servische, Bosnische en Kroatische bevolking: iedereen is boos op de regering. En niet alleen meer omwille van het gebikkel om identiteitsnummers: de demonstranten willen dat de parlementsleden zelf een derde van hun loon afstaan, ze willen beter onderwijs, betere jobs en vooral een einde aan de ethnische ruzies.
Sinds het einde van de Bosnische oorlog in 1995, bestaat Bosnië uit twee deelstaten: een Servische, en één die gedeeld wordt door Bosniërs en Kroaten. Zij hebben elk een parlement, een regering en een president. Daarboven is nog een overkoepelende regering, met een parlement en een driekoppig presidentschap. De Servische politici liggen vaak dwars, om aan te tonen dat een verenigd Bosnië niet werkt. Sinds ze vorige week vastgehouden werden in het parlement, weigeren ze nog naar de hoofdstad te komen, ‘omdat het daar niet veilig is’.

Maar de demonstranten denken niet aan opgeven: zolang er geen permanente oplossing is, zullen de protesten blijven duren.