Hinder luchthavens door Franse staking

Wie deze week naar Frankrijk reist zal mogelijk zware hinder ondervinden door een staking bij de Franse luchtverkeersleiders. Die staking is vandaag begonnen en zal zeker tot donderdag duren. Voor de Belgische luchthavens zijn er ook gevolgen: Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines meldt dat ze elke stakingsdag 14 vluchten zal schrappen van en naar Frankrijk. Het gaat om vluchten naar Parijs, Lyon, Nice, Marseille, Toulouse en Bordeaux. Passagiers voor die bestemmingen kunnen dus best navraag doen bij hun luchtvaartmaatschappij voor ze naar de luchthaven vertrekken.

Ook een Ryanair-verbinding (met Clermont-Ferrand) is vandaag geschrapt. Luchtvaartmaatschappij Jetairfly laat intussen weten dat haar vluchten kunnen plaatsvinden: "Geen vluchtannuleringen, vertragingen mogelijk", tweet woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. De Duitse maatschappij Lufthansa daarentegen schrapt tot en met donderdag 175 vluchten, waarvan 70 vandaag.

De staking van de Franse luchtverkeersleiders is gericht tegen de plannen van de Europese Commissie om de luchtverkeersleiding in Europa meer te liberaliseren. De plannen van Commissaris Siim Kallas
worden deze namiddag bekendgemaakt. Morgen vindt een Europese actiedag plaats, met in de meeste landen slechts tijdelijk of symbolisch protest.