Klokkenluider Snowden spoorloos

Edward Snowden, de Amerikaanse computerexpert die de wereld informeerde over het aftappen van telefoons door de Amerikaanse inlichtingendiensten, is spoorloos. De man werd voor het laatst gezien in zijn hotel in Hong Kong. Nadat hij daar uitcheckte, lijkt hij wel van de aardbodem verdwenen.

Het Mira-hotel in Tsim Sha Tsui liet weten dat een gast met de naam Edward Snowden zich had uitgecheckt uit het hotel. "We dachten dat hij een gewone gast was", zei de manager aan de krant South China Morning Post.

Uitlevering

Amerikaanse verantwoordelijken willen dat de man uitgeleverd wordt aan de VS. Volgens de republikein Peter King moet Snowden vervolgd worden "op het hoogste wettelijk niveau". "Ik beschouw hem momenteel als een overloper", zei hij aan CNN.

Volgens experts zal Snowden, die verklaarde dat hij asiel wil zoeken, niet meteen uitgeleverd worden als hij in Hongkong verblijft. Hongkong herbekijkt namelijk zijn procedures om asiel aan te vragen, waardoor mogelijke gerechtelijke stappen tegen Snowden nog lang kunnen uitblijven, zei Nicholas Bequelin van Human Rights Watch.

Raad van Assange

Wikileaks-oprichter Julian Assange, heeft Snowden tijdens een interview op CNN bovendien aangeraden asiel te zoeken in Latijns-Amerika, aangezien "Latijns-Amerika heeft verklaard dat daar de mensenrechten primeren en de regio een lange asieltraditie kent".