Topontmoeting tussen N- en Z-Korea

De regeringen van Noord- en Zuid-Korea gaan voor het eerst in zes jaar rond de tafel zitten. Woensdag en donderdag is er een topontmoeting in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Diplomaten van beide landen hebben dat afgesproken na 18 uren van onderhandelen. Bedoeling van de top is om het vertrouwen tussen de twee landen te herstellen.

De twee landen hebben afgesproken om elk vijf vertegenwoordigers te sturen. Er zal onder andere gesproken worden over het industriële complex Kaesong, dat gesloten is sinds april, en andere gemeenschappelijke projecten. Het nucleaire programma van Noord-Korea staat niet op de agenda.

De spanning tussen beide landen is hoog opgelopen sinds Noord-Korea een kernproef uitvoerde op 12 februari, en daarvoor extra sancties opgelegd kreeg van de Verenigde Naties. De toestand verergerde nog toen Zuid-Korea in april militaire oefeningen uitvoerde met het Amerikaanse leger: het noorden interpreteerde dat als de voorbereiding op een aanval.

De topontmoeting wordt voorbereid in Panmunjom, de plaats waar in de jaren ’50 de wapenstilstand werd getekend na de Koreaanse oorlog. Die wapenstilstand is trouwens nooit omgezet in een vredesverdrag, officieel zijn Noord- en Zuid-Korea nog in oorlog.