Boedapest vreest overstromingen

De wateroverlast in Centraal-Europa verplaatst zich verder stroomafwaarts langs de grote rivieren Donau en Elbe. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest wordt gevreesd voor overstromingen. De Donau bereikte er gisteren een recordpeil van 8,91 meter. Intussen is het opnieuw gezakt tot 8,88 meter. De dijken houden goed stand.

In het Duitse Maagdenburg zijn de grootste problemen voorbij. Sinds gisteren is de waterstand er met 30 centimeter gezakt. De problemen verplaatsen zich verder naar het noorden. In de buurt van het dorp Fischbeck is vannacht een dijk doorgebroken. Honderden mensen uit vier dorpen moesten geëvacueerd worden.

Door de dijkbreuk moest ook een spoorwegbrug afgesloten worden. Treinen op de trajecten Berlijn-Frankfurt en Berlijn-Hannover-Keulen moeten omrijden. Iets zuidelijker, in Maagdenburg, de hoofdstad van Saksen-Anhalt, is het water licht gezakt, van 7,48 meter op zondag naar 7,3 meter. Gewoonlijk staat het water daar ongeveer 2 meter hoog.

De hevige onweders en overstromingen begonnen vorige week, in Duitsland, Oostenrijk, Slovakije Tsjechië en Zwitserland. Er zijn al 18 doden gevallen en de schade loopt in de miljoenen.