Klokkenluider data-schandaal VS bekend

De persoon die informatie lekte over de internet- en telefoontap van de Amerikaanse regering, heeft zichzelf bekendgemaakt. Het gaat om de 29 jarige Edward Snowden, een technicus die tot voor kort werkte voor de CIA.

De Britse krant Guardian maakte zijn identiteit bekend op verzoek van de man zelf. “Ik ben niet van plan mezelf te verstoppen, omdat ik weet dat ik niets verkeerds heb gedaan”, zegt Snowden tegen de krant. “Mijn enige doel is de mensen waarschuwen wat in hun naam wordt gedaan en wat tegen hen wordt gedaan. Ik wil niet in zo’n maatschappij leven.”

Snowden verblijft momenteel in Hong Kong, omdat het land een goede reputatie heeft op het vlak van vrije meningsuiting. Hij hoopt nu ergens asiel te krijgen.

Vorige week kwam aan het licht dat de inlichtingendienst National Security Agency (NSA) al zeker 7 jaar dagelijks miljoenen telefoongegevens verzamelt van telecomoperator Verizon. De NSA heeft ook rechtstreeks toegang tot de servers van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple.