IMF: "Fouten bij aanpak Griekse crisis"

Het IMF geeft toe dat het fouten heeft gemaakt bij de beoordeling van de crisis in Griekenland. Het Internationaal Monetair Fonds zou bij het toekennen van de eerste noodhulp zijn eigen regels overtreden hebben. Dat blijkt uit een studie die het IMF zelf heeft uitgevoerd.

Normaal gelden er strikte criteria bij het helpen van een noodlijdend land. Uit de studie blijkt dat er met die criteria geen rekening werd gehouden. Minstens één, mogelijks zelfs drie van de criteria werden niet gerespecteerd.

Zo werd er uitgegaan van een veel te optimistische groeiverwachting. Bovendien moest er sneller werk gemaakt worden van de private kwijtschelding van een deel van de schuldenlast door de banken. Nu heeft dat probleem te lang aangesleept.

Positieve nooit: Griekenland ging niet failliet door de snelle maatregelen en bovendien werd een besmetting van de eurozone vermeden. Maar economische groei is er niet gekomen, integendeel.

Het eerste pakket aan noodhulp bestond uit 110 miljard euro.Het grootste deel daarvan kwam van de EU, maar ook het IMF droeg 30 miljard bij.