Janssen roept anticonceptie terug

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) roept in Europa, Azië en Zuid-Amerika 32 miljoen doosjes met het anticonceptiemiddel Cilest terug. De terugroepactie volgt op een test waarbij een bestanddeel van Cilest niet aan de eisen voldeed. Cilest is een product van Janssen Pharmaceutica, de Belgische dochter van J&J.

Wereldwijd is Cilest beschikbaar in 43 landen, waaronder België. Volgens een woordvoerder van J&J blijft het product veilig en werkzaam. Het probleem schuilt erin dat een van de twee actieve bestanddelen trager vrijkomt dan aangegeven, bij geneesmiddelen geproduceerd sinds januari 2011. Het product wordt vrijwillig teruggeroepen.

In de Benelux roept Janssen Benelux Cilest terug op niveau van de groothandel, meldt een woordvoerder van Janssen Benelux. "Gebruiksters kunnen het geneesmiddel blijven nemen zoals voorgeschreven door de arts", klinkt het. "Er is geen reden tot ongerustheid bij de gebruiksters." Over hoeveel verpakkingen het gaat in België is nog niet geweten omdat de groothandels nog de inventarissen aan het opmaken zijn. Het farmabedrijf zal onderzoeken waar het probleem schuilt, zolang wordt de productie stilgelegd. Hoelang dat zal duren, is nog niet geweten.