Letland is klaar voor de euro

Letland is klaar om begin volgend jaar toe te treden tot de eurozone. Dat heeft de Europese Commissie woensdag geoordeeld. Dat de kleine Baltische staat de lats wil inruilen voor de euro, is volgens eurocommissaris Olli Rehn "een teken van vertrouwen in onze gemeenschappelijke munt en een verdere evidentie dat degenen die de desintegratie van de eurozone hebben voorspeld, zich hebben vergist".

Net als vele andere Europese landen verzeilde Letland in 2008 en 2009 in een recessie. Met financiële steun van de Europese Unie en het IMF heeft de regering van premier Valdis Dombrovskis volgens Rehn echter doortastende maatregelen genomen om de economie flexibeler te maken. "En dit heeft geloond: Letland is naar verwachting de snelst groeiende economie in de EU dit jaar."

Goed rapport

Letland scoort goed op alle toetredingscriteria. Het begrotingstekort van Letland is gedaald van 8,1 procent in 2010 tot 1,2 procent van het bbp. De staatsschuld bedraagt slechts 40 procent. Met een gemiddelde inflatie van 1,3 procent voldoet het land ruimschoots aan de Europese normen en de gemiddelde langetermijnrente op jaarbasis bedraagt slechts 3,8 rocent.

Beslissing in juli

In juli beslissen de Europese ministers van Financiën. Indien het licht zoals verwacht op groen gaat, wordt Letland de achttiende lidstaat van de Europese Unie en het zesde land van de uitbreidingsgolf van 2004 dat de eenheidsmunt invoert.