"49 Palestijnen gewond bij rellen"

In de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn 49 mensen gewond geraakt bij rellen tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Dat zegt Al Jazeera. De Britse openbare omroep BBC spreekt van 31 gewonden, waaronder een zwaargewonde. De rellen ontstonden na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. De Palestijnse Autoriteit heeft ondertussen een algemene staking afgekondigd.

In Oost-Jeruzalem, Bethlehem, Ramallah, Hebron, Tulkarem en Nablus zijn vandaag honderden manifestanten op straat gekomen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump had aangekondigd dat de VS Jeruzalem zal erkennen als hoofdstad van Israël.

In de loop van de namiddag werden de rellen heviger, nadat Palestijnse en Arabische leiders hadden gewaarschuwd dat de aankondiging van Trump een sneeuwbaleffect kan veroorzaken.

Schoten gelost
Volgens het Palestijnse Rode Kruis raakten door rubberkogels vier Palestijnen gewond in Ramallah en vijf in Bethlehem. Aan de grens tussen de Gazastrook en Israël raakten zes mensen gewond bij confrontaties met het leger. Een van hen is in kritieke toestand, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Het Israëlische leger liet dan weer weten te hebben geschoten op een groep Palestijnen die met stenen gooiden, banden in brand staken en het hek aan de grens naderden.

Ook in Jordanië en Tunesië werd geprotesteerd uit solidariteit met de Palestijnen en tegen de beslissing van Trump.

Algemene staking
De Palestijnse Autoriteit heeft ondertussen een algemene staking afgekondigd. Alle winkelcentra, scholen en openbare instellingen hebben de deuren gesloten.

Hamas riep eerder op de dag al op tot een nieuwe Intifada. Het Israëlische leger verklaarde meer troepen naar de Westelijke Jordaanoever te hebben gestuurd, om zo te kunnen reageren wanneer de situatie escaleert.

"Intifada is een Palestijnse volksopstand tegen de Israëlische bezetter", zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers. "De laatste Intifada dateert van het jaar 2000 en duurde vijf jaar. Toen vielen er meer dan 4.000 slachtoffers. Het is vooral Hamas in De Gazastrook die daarbij iets in de pap te brokken heeft, maar het is af te wachten of het ook in de andere gebieden zover zal komen. Iedereen hoopt dat het niet tot gewelddadige protesten zal komen, maar het is wel af te wachten wat het morgen, na het vrijdaggebed, zal geven."

De politie en het leger waren vandaag massaal aanwezig in Jeruzalem, maar tot rellen kwam het niet, zegt Ramaekers. "De politie dreef elke manifestatie uiteen."