3 doden in Tsjechië bij overstromingen

Overstromingen en aardverschuivingen hebben in centraal Europa al aan drie mensen het leven gekost. Ze zijn ook acht vermisten. Na de hevige regenval in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië zijn honderden mensen geëvacueerd. De Tsjechische regering heeft door de stijgende waterpeilen de noodtoestand uitgeroepen.

"We hebben nog een heel kritische nacht en ochtend voor ons", aldus Tsjechisch premier Petr Necas op de Tsjechische televisie. De situatie is vooral verontrustend in Praag, waar metalen versperringen werden opgericht langs de Vltava-rivier die door de stad stroomt. Acht metrostations zijn er gesloten en een ziekenhuis werd ontruimd. Toen een weekendhuis nabij Praag instortte, kwamen twee mensen om het leven, aldus de politie. Eerder was bericht dat één vrouw de instorting niet overleefde.

In Oostenrijk kwam een persoon om het leven door een modderlawine. Onder meer de westelijke provincies Vorarlberg, Tirol en Salzburg bevinden zich in de alarmtoestand.

In Duitsland heeft bondskanselier Merkel de getroffen bevolking de "steun van de federale overheid" beloofd. In Zwitserland is de situatie intussen stabieler, maar blijven de autoriteiten waakzaam.