“Dit zijn bandieten, geen FBI-agenten”

De vader van een Tsjetsjeense immigrant die door de FBI is doodgeschoten, vraagt een onderzoek naar het optreden van de agenten. Agenten ondervroegen zijn zoon, Ibrahim Todasjev, vorige week in Florida over zijn betrokkenheid bij de bomaanslagen op de marathon van Boston. Volgens de FBI viel Todasjev de agenten plots aan en moesten ze daardoor het vuur openen.

Maar de vader zei vandaag op een persconferentie in Moskou dat hij twijfelt aan het verhaal van de FBI. Hij zei dat zijn zoon geen wapens bezat. Dat Ibrahim getroffen werd door zeven kogels, vindt hij dan ook verbazingwekkend. “Zoiets zie je normaal enkel in films.” Hij wil dan ook dat de agenten voor het gerecht worden gedaagd. “Het zijn geen FBI-agenten, maar bandieten.”

De vader bevestigde nog dat zijn zoon de oudste van de Tsarnajevbroers kende, omdat ze voeger in dezelfde fitnessclub trainden, maar dat ze geen hechte vriendschap hadden. Daardoor kon volgens hem zijn zoon onmogelijk bij de aanslag betrokken zijn.

Bij de bomaanslag van 15 april kwamen drie mensen om en raakten 264 mensen gewond. Tamerlan, de oudste van de Tsarnajevbroers, stierf op 19 april tijdens een vuurgevecht met de politie. Zijn broer, Dzjochar, werd enkele uren later aangehouden. Hij zit nu in de gevangenis in afwachting van zijn proces.