Eindexamen Frans uitgelekt in NL

In Nederland is ophef ontstaan over het uitlekken van het eindexamen Frans voor 16.700 leerlingen van het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, vergelijkbaar met ons ASO). Dat examen stond voor vanmiddag gepland, maar is nu uitgesteld naar morgen. Gisteravond bleek dat het examen via internet te downloaden was. Scholen horen vandaag hoe de kwestie wordt opgelost en zullen daarna de scholieren op de hoogte stellen. Een PvdA-Kamerlid heeft al opheldering gevraagd van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

De opgaven van het examen doken dinsdag rond 20.30 uur op: GeenStijl publiceerde de link naar het document online. Later op de avond werd duidelijk dat het examen authentiek is. Wie de documenten op het internet heeft gezet, is onduidelijk. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren stelde gisteravond de eindexamenklachtenlijn open voor verontruste scholieren. Direct nadat bekend was geworden dat het LAKS bereikbaar was voor vragen, raakte de lijn overbelast.

Het vwo-eindexamen Frans is niet het eerste geval van examenopgaven die vroegtijdig openbaar zijn gemaakt. In 2008, 2011 en ook dit jaar werden al soortgelijke missers gemeld, maar tot op heden ging het nooit om volledige examens.