3 alpinisten komen om in de Himalaya

Een Japanse en Spaanse alpinist en een Nepalese gids zijn omgekomen op de 8000 meter hoge Dhaulagiri (8.167 meter) in de Himalaya-bergketen. Het drietal was vermist sinds vrijdag, toen ze probeerden de op zes na hoogste berg ter wereld te beklimmen. Ze maakten deel uit van een groep van 21 bergbeklimmers.

De Spaanse alpinist overleed nadat hij was uitgegleden en zijn enkel had gebroken. "Hij kon niet meer verder", aldus Tika Gurung, de organisator van de expeditie. Hij zei dat het al laat was en een evacuatie niet direct mogelijk was. "Zijn gids bleef de hele nacht bij hem. Helikopters hebben de dag erna geprobeerd hem te redden, maar hij bevond zich op een te grote hoogte", zo klinkt het. De gids moest zelf naar het ziekenhuis overgebracht worden.

De omstandigheden waarin de twee anderen overleden, zijn nog niet duidelijk. Zij zouden zich op een hoogte van 7.700 meter hebben bevonden.

De Dhaulagiri staat bekend bij alpinisten voor de moeilijkheidsgraad en het risico op lawines. Op de berg gebeurden al verschillende dodelijke ongevallen.