14 biljoen euro in belastingsparadijzen

Veertien biljoen euro (14.000.000.000.000) zit verstopt in belastingparadijzen. Wereldwijd betekent dat een verlies van 120 miljard euro aan belastingsinomsten voor overheden. Tweederde van het weggesluisde geld is gelinkt aan de Europese Unie.

Het totale bedrag volstaat om de extreme armoede wereldwijd twee keer uit te roeien. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Volgens hen moeten de EU-leiders die elkaar woensdag ontmoeten in Brussel, onmiddellijk actie ondernemen om de belastingontwijking te stoppen.

"Het is schandalig dat de overheden zoveel geld onbelast laten. De meeste overheden beweren dat ze geen alternatief hebben en snijden in de overheidsuitgaven en ontwikkelingshulp", zegt Natalia Alonso, hoofd van Oxfam in de EU.

Oxfam stelt ook dat twee derde van de globale verborgen rijkdom, meer dan 9,5 biljoen euro, verborgen zit in belastingparadijzen die aan de Europese Unie gelinkt kunnen worden, zoals Luxemburg, Andorra of Malta. Meer dan de helft van die 9,5 biljoen euro komt uit het Verenigd Koninkrijk. "Europese leiders hebben zeker geen excuus om geen actie te ondernemen als je naar de hoeveelheid geld kijkt die onder hun neuzen verborgen zit in de belastingparadijzen waarvoor zij verantwoordelijk zijn", zegt Alonso.