Pakistan: al doden bij verkiezingen

Er zijn al doden gevallen bij de verkiezingen in Pakistan. Vandaag zijn de stembureaus open voor de nationale en provinciale verkiezingen. Het zijn belangrijke verkiezingen, want het is de eerste keer dat een democratisch gekozen regering uit eigen beweging de macht overdraagt aan een nieuwe, door het volk gekozen regering.

De bomaanslag is gepleegd in de havenstad Karachi en was gericht aan een kandidaat. Er vielen elf doden en meer dan twintig gewonden. 

Ook de voorbije weken waren erg woelig. Meer dan 100 mensen kwamen om, onder hen ook enkele kandidaten. En ook vandaag belooft het gevaarlijk te worden, de taliban in het land hebben gedreigd met nog meer aanslagen. De veiligheidsmaatregelen zijn dan ook enorm. Er worden zo’n 600.000 mensen ingezet, onder wie tienduizenden soldaten.

In 2008 kwam 44% van de kiezers opdagen, nu verwacht men een grotere opkomst. De favoriet van de verkiezingen is oud-premier Nawaz Sharif met zijn Pakistan Muslim League.  Ook de Pakistan Tehreek-e-Insaf van cricketlegende Imran Khan wordt in de polls een goede score toegedicht. Liberale partijen als Pakistan People's Party, de Awami National Party and de Muttahida Qaumi Movement klagen dan weer over een oneerlijke kiesstrijd.