Nieuw coronavirus duikt op in Frankrijk

In Frankrijk is een nieuw type van het coronavirus vastgesteld. Dat is de familie waartoe ook het SARS-virus behoort, waaraan in 2003 nog meer dan 800 mensen stierven in China.

Het virus is vastgesteld bij iemand die terugkeerde uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid. “Het is het eerste en enige bevestigde geval in Frankrijk tot op heden”, klinkt het. De besmette persoon is in isolement geplaatst.

Het virus leidt tot een acute ademhalingsinfectie. De variant is voor het eerst vastgesteld midden 2012 en kwam al voor in Saoedi-Arabië, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In totaal zijn er wereldwijd al achttien mensen aan overleden. In ons land is er volgens het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) geen groot risico op besmetting, maar de autoriteiten zijn waakzaam, klinkt het. 

De Wereldgezondheidsorganisatie weet niet met zekerheid hoe het virus wordt overgedragen, maar roept wel op tot waakzaamheid.

Een SARS-epidemie in China maakte in 2003 nog meer dan 800 slachtoffers. Dit virus is wel anders, voornamelijk omdat het nierfalen veroorzaakt.