Italiaans ex-premier Andreotti dood

Zevenvoudig Italiaans premier Giulio Andreotti is op 94-jarige leeftijd thuis in zijn woning in Rome overleden. Hij kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen.

Nadat hij in 1941 een rechtsdiploma had behaald, begon Andreotti aan een steile klim binnen de Democrazia Cristiana. In 1946 maakte hij zijn intrede in het parlement om dit pas bij zijn dood te verlaten.

 

Negen dagen premier

Als christendemocratisch boegbeeld zat hij in totaal in 33 regeringen, waarvan zeven keer als premier. Zijn kortste regering hield het amper negen dagen uit. Daarnaast was Andreotti onder andere ook acht keer minister van Defensie, vijf keer minister van Buitenlandse Zaken, twee keer bewindsman voor Financiën en Begroting en één keer Binnenlandse Zaken.

Maffia

Vermeende banden met de maffia brachten hem twee keer in aanraking met het gerecht, waaronder voor moord op een journalist. In beide gevallen verkreeg Andreotti uiteindelijk de vrijspraak.

Tijdens de ontvoering van ex-premier Aldo Moro weigerde hij ook alle onderhandelingen met de Rode Brigades. Ook hier is heel wat inkt gevloeid over zijn rol in de zaak.