Bangladesh: al 540 doden

Het aantal dodelijke slachtoffers na de instorting van een gebouw in Bangladesh blijft maar toenemen. Vannacht werden nog vijftien lichamen geborgen. In totaal zijn er nu al 540 doden gevallen, maar er liggen nog tientallen mensen onder het puin. Er raakten ook 2400 mensen gewond.

Het gebouw van acht verdiepingen stortte in op 26 april. Erin waren vijf textielateliers gevestigd. De arbeiders waren tijdens de instorting aan het werk. Die instorting werd veroorzaakt door trillingen van grote generatoren op het dak.

Op het dak van het gebouw stonden vier enorme generatoren, wat in strijd is met alle regels", zei een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Toen de generatoren na een stroomonderbreking in werking werden gezet, kwamen de trillingen van deze toestellen bovenop de trillingen van de duizenden naaimachines, wat de instorting veroorzaakte."

De eigenaars van het gebouw en de fabrieken zijn aangehouden voor nalatigheid. De duizenden arbeiders werden uit het gebouw geëvacueerd nadat er grote barsten waren ontstaan. Maar naar verluidt werden ze de dag erna gedwongen weer aan het werk te gaan.