Willem-Alexander is officieel koning

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix hebben de Akte van Abdicatie ondertekend. Daarmee is Willem-Alexander officieel Koning der Nederlanden. Máxima is nu officieel Koningin der Nederlanden. Vanaf het moment van de ondertekening is Beatrix Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden geworden.

"Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie", sprak Beatrix  bij het begin van de ceremonie.  Nederland heeft daarmee voor het eerst sinds 1890, met Willem III, een koning. De inhuldiging van Willem-Alexander vindt later op de dag plaats in De Nieuwe Kerk.  De ondertekening van de Akte van Abdicatie gebeurde in de Vroedschapskamer, ook wel Mozeszaal genoemd, van het Koninklijk Paleis. Naast de afgetreden koningin en het aanstaande koningspaar zaten 31 getuigen. Het ging onder meer de voorzitters van parlementaire kamers, de gouverneurs van Aruba,  Curaçao en Sint-Maarten, de burgemeester van Amsterdam en de ministerraad. Ook een deel van de koninklijke familie was aanwezig, onder wie de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.  

Op de Dam, het plein voor het Koninklijk Paleis, waren op het moment van de ondertekening 25.000  mensen aanwezig, die "Bea bedankt" riepen. Het plein is daarmee helemaal volgelopen.