Italië heeft nieuwe regering

De linksliberale formateur Enrico Letta heeft een nieuwe regering gevormd in Italië. Ze bestaat uit de linkse Democratische Partij (PD) van Letta zelf, het rechtse Volk van de Vrijheid (Pdl) van ex-premier Silvio Berlusconi en de kleine centrumpartij van ex-premier Mario Monti. Zondag om 11.30 uur leggen de ministers de eed af.

Enrico Letta kreeg eerder deze week van president Giorgio Napolitano de formatieopdracht. Hij legde zaterdag samen met het staatshoofd zijn lijst van ministers vast. De formateur trok daarop zijn eerder voorbehoud weer in tegen de opdracht om een brede coalitie te vormen. Hij heeft lang met de politieke partijen over zo'n coalitie onderhandeld.

Zo komt een einde aan een politieke crisis die ontstond na de parlementsverkiezingen van eind februari, die geen uitgesproken meerderheid opleverden. De drie grootste politieke formaties slaagden er niet in akkoord te raken over het vormen van een nieuwe regering.

Italië krijgt ook voor het eerst een zwarte vrouw als minister, Cecile Kyenge. Zij moet waken over de Gelijke Kansen. Letta gaat er prat op dat zijn ploeg van 21 mensen een sterke vertegenwoordiging van vrouwen heeft. Hij heeft economie en politieke hervormingen als topprioriteit gesteld.