Kindermisbruiker krijgt hogere straf

De Nederlandse kindermisbruiker Robert M. heeft in hoger beroep een celstraf van 19 jaar gekregen en ter beschikkingstelling met dwangverpleging. De celstraf is één jaar hoger dan wat de rechtbank hem vorig jaar oplegde. Het openbaar ministerie had 20 jaar geëist.

De advocaten van Robert M. vonden dat zijn celstraf moest ingekort worden, zodat hij sneller in behandeling kon via ter beschikkingstelling. Volgens hen was ook een deel van het bewijsmateriaal onrechtmatig verkregen via een huiszoeking. In hoger beroep zijn die argumenten nu door de het gerechtshof van tafel geveegd. De ouders van de slachtoffers hoopten in hoger beroep erkend te worden als slachtoffer. Dat zou hen recht geven op een schadevergoeding. Het hof heeft dat geweigerd omdat dat buiten haar bevoegdheden ligt. Alleen schadeclaims voor kinderen zijn toegewezen. Die liggen tussen de 2000 en 8000 euro.

Robert M. (29) werkte als kinderoppas en –verzorger. Hij staat terecht voor het misbruik van 67 kinderen en het maken en verspreiden van kinderporno in wat in Nederland de grootste zedenzaak ooit is. Ook zijn partner, Richard van O. was betrokken in de zaak. Hij kreeg vorig jaar zes jaar maar die straf is in hoger beroep teruggebracht tot 4,5 jaar. Richard M., geboren in Letland, bekende dat hij in ongeveer vier jaar tijd 87 zeer jonge kinderen heeft misbruikt. De gemiddelde leeftijd van zijn slachtoffertjes was acht maanden.