Guantanamo: helft in hongerstaking

84 van de 166 mannen die gevangen zitten in Guantanamo Bay, in Cuba, zijn in hongerstaking. De situatie is er nog meer gespannen dan anders. Zestien gevangenen worden onder dwang gevoed via een sonde, vijf mannen zijn zo verzwakt dat ze in het ziekenhuis opgenomen zijn. De meeste gevangenen in Guantanamo zitten vast zonder uitzicht op een proces, en weten dus niet of en wanneer ze ooit vrij zullen komen.

Een jaar geleden pakte het Amerikaanse leger nog trots uit met de omstandigheden op Guantanamo: de gevangenen mochten 22 uur per dag vrij rondlopen tussen de cellen en de gemeenschappelijke ruimtes. Ze konden taallessen krijgen, televisie kijken en sommigen mochten zelfs Skype-gesprekken voeren met hun familie. Maar die situatie bleek van korte duur. Gevangenen maakten wapens van elk soort materiaal dat ze konden vinden, dekten de bewakingscamera's in hun cellen af met hun cornflakeskommetjes en hamsterden water en voedsel.

In februari hielden de bewakers een raid op de cellen om de wapens en andere goederen weg te halen. Gevangenen vertelden achteraf aan hun advocaten dat ze sindsdien niet meer mogen bidden, dat ze wakker gehouden worden, en dat ze geen water krijgen. Vorige week, op 13 april, kwam het tot een gewelddadige clash tussen bewakers en gevangenen. Sindsdien weigeren nog meer mannen voedsel. Bijna alle gevangenen zitten nu geïsoleerd in een cel, en mogen er slechts twee uur per dag uitkomen. Mensenrechtengroepen klagen deze onmenselijke omstandigheden aan. Het Amerikaanse leger zegt dat ze stilaan terug soepeler zullen worden, als de gevangenen zich aan de regels houden.

De gevangenis in Guantanamo Bay bestaat 11 jaar. President Obama kondigde tijdens zijn eerste kiescampagne aan dat hij het complex meteen zou sluiten. Die beslissing werd uiteindelijk tegengehouden door het Congres. Sindsdien zijn er bijna geen vrijlatingen of overplaatsingen meer geweest.