Toch geen Koningslied in Nederland

Het Koningslied dat speciaal gecomponeerd werd voor de troonsbestijging van Willem-Alexander in Nederland zou er nu toch niet komen. De componist, John Ewbank, trekt het lied terug in omdat er te veel controverse rond is. Het lied werd vrijdag gelanceerd op de radio, zaterdag volgde de videoclip.

Maar zaterdagavond liet Ewbank via zijn Facebookpagina weten dat hij genoeg heeft van de kritiek en het lied terugtrekt. " Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug”, luidt het. “Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen", geeft hij als reden.

Het Koningslied moest op 30 april door de luidsprekers galmen bij de inhuldiging van Willem-Alexander. Het werd een lied van heel Nederland, want iedereen mocht suggesties inzenden. Daaruit werd een selectie gemaakt en op de muziek van Ewbank geplaatst. Onder andere Marco Borsato en Paul De Leeuw zongen de tekst in. Maar nu zal er dus een andere oplossing moeten gezocht worden, want Ewbank is er naar eigen zeggen klaar mee. Marco Borsato heeft al gereageerd via Twitter. Hij respecteert de wens van de componist en voegde eraan toe: “Met opgeheven hoofd. Oranje boven.”