Napolitano blijft allicht president

Giorgio Napolitano blijft naar alle waarschijnlijkheid de president van Italië. Hij stelt zich kandidaat voor een tweede ambtstermijn. De belangrijkste politieke partijen hadden hem dat gevraagd. Het parlement stemt rond deze tijd over zijn kandidatuur.

Napolitano is 87 en de huidige president van Italië. Maar op 15 mei loopt zijn mandaat af. De afgelopen dagen slaagde het parlement er niet een opvolger voor hem te vinden. Er waren al vijf stemrondes, en nog steeds is er geen meerderheid voor een kandidaat.

Om een grotere impasse te vermijden, is aan Napolitano gevraagd of hij een tweede ambtstermijn ziet zitten. Eerst had hij gezegd dat hij dat niet wilde doen, maar nu stemt hij toch toe. Over zijn kandidatuur wordt rond deze tijd gestemd in het Italiaanse parlement. Verwacht wordt dat de politieke partijen het zullen goedkeuren. Napolitano blijft in dat geval nog zeven jaar de president van Italië. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij zijn mandaat zal uitdoen. Daardoor zullen de Italianen binnen de zeven jaar opnieuw naar de stembus moeten.