Koningslied Nederland is klaar

In Nederland is het Koningslied voor toekomstig koning Willem-Alexander klaar. Het is een lied van alle Nederlanders, want iedereen kon suggesties insturen. De tekst werd ingezongen door onder andere Marco Borsato en Paul De Leeuw. Het koningslied kreeg de originele titel "De W van Willem".

Uit alle inzendingen werd een selectie gemaakt door Jack Poels, John Ewbank, Alain Clark, Guus Meeuwis en Daphne Deckers. Kraantje Pappie en Gers Pardoel zorgden voor het rapstuk in het nummer.

En er is ook een praktische kant aan het lied verbonden: de bevolking wordt gevraagd om bij het zingen drie vingers in de lucht te steken, om zo een W te vormen.

Het lied kan niet overal op enthousiasme rekenen. Op Youtube klinken heel wat negatieve reacties. "Zouden Willem en Maxima blij zijn als ze dit te horen krijgen? Ik betwijfel het", zegt iemand. Of: "Sorry, maar na 2,5 min moest ik stoppen. ... er is een grens aan wat iemand aan kan horen." En ook op Twitter wordt er gelachen met het lied: "Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken" en "Guantánamo Bay heeft al interesse getoond #koningslied"

 Op 30 april wordt Willem-Alexander gekroond. Oranjefans kunnen het lied alvast oefenen tegen dan, want het lied werd als een soort karaokeversie vrijgegeven.