Aantal doden in Texas zal stijgen

Na de enorme ontploffing in een kunstmestfabriek in West, in de Amerikaanse staat Texas, wil de politie van Waco alleen bevestigen dat er doden zijn. "En wij verwachten dat dat aantal zal stijgen", aldus Patrick Swanton van de politie van Waco. Volgens media en lokale autoriteiten zijn er meer dan 200 gewonden. Een ding staat vast: de explosie heeft een enorme ravage aangericht. Zelfs ervaren reddingswerkers zijn ontsteld over de verwoestende kracht van de ontploffing.

De kunstmestfabriek West Fertilizer is vernield en in de directe omgeving hebben tot 80 huizen zware schade opgelopen, of zijn ook verwoest. "Het was zoals in Irak", zei de woordvoerder van het Texaanse departement voor Openbare Veiligheid. "Er was een appartementsblok met ongeveer 50 wooneenheden. Het stond daar zoals een skelet." Volgens sommige berichten zitten bewoners van een rusthuis in de buurt van de fabriek nog altijd vast nadat het door de explosie instortte.

De woordvoerder was niet de enige die het niveau van vernielingen met een oorlogssituatie vergeleek. "Het was alsof er een atoombom was ingeslagen", verklaarde burgemeester Tommy Muska. "We hebben heel wat mensen die gewond zijn, en er zijn er van wie ik zeker ben dat ze er morgen niet meer zullen zijn".

Naar de oorzaak van de ontploffing is het nog steeds gissen. Bronnen bij de hulpdiensten zeggen dat ammoniak de explosie zou kunnen veroorzaakt hebben. Volgens media had West Fertilizer 20 ton ammoniak op de bedrijfssite. Een hevige wind hindert intussen het werk van de reddingsdiensten.
De Amerikaanse Geologische Dienst liet weten dat de ontploffing een magnitude van 2,1 had. Tot meer dan 10 kilometer van de site van de fabriek verwijderd gingen ramen aan diggelen.