Assad spreekt: "Westen zal boeten"

De Westerse landen zullen boeten voor hun steun aan groeperingen in Syrië. Dat heeft de Syrische president Assad in een uitzonderlijk interview op de Syrische staatstelevisie gezegd. “Het Westen zal zwaar boeten, in het hart van Europa en de Verenigde Staten.”

Assad haalde ook fel uit naar buurland Jordanië. Van daaruit komen heel wat gewapende groepen Syrië binnen om er te strijden tegen de troepen van Assad. “De Jordaanse autoriteiten, en andere landen evenzeer, beseffen nog niet goed dat de onrust niet stopt aan onze grenzen”, waarschuwde Assad. Waarmee hij wil zeggen dat het conflict in Syrië zich wel eens zou kunnen uitbreiden naar Jordanië.

Al sinds het begin van het conflict zegt president Assad dat zijn land geteisterd wordt door rebellen uit het buitenland. Ook nu kwam hij daar op terug. Een overwinning voor de rebellen, is de ondergang voor Syrië, zei hij. “Als wij niet winnen, is het gedaan met Syrië. Ik denk niet dat dat een aanvaardbare keuze is voor de Syrische burgers”.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn er bij het conflict in Syrië al 70.000 mensen omgekomen. Honderdduizenden Syriërs zijn hun land al ontvluchten naar buurlanden, onder meer naar Jordanië en Turkije.