Zware aardbeving treft Iran

Iran is getroffen door een zware aardbeving. Dat gebeurde in het zuidoosten van het land, vlakbij de grens met Pakistan. De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Dat is bijzonder krachtig. Over het aantal slachtoffers is nog heel wat onduidelijkheid. Sommige bronnen vrezen voor honderden doden, maar de gouverneur van de getroffen provincie zegt dat er geen slachtoffers zijn.

De aardbeving werd gevoeld in grote delen van het Midden-Oosten. In Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, werden verschillende kantoorgebouwen geëvacueerd. De shock was ook voelbaar in de Indiase hoofdstad Delhi, zo'n 2000 kilometer van het epicentrum in Iran.

Over het aantal slachtoffers bestaat nog heel wat onduidelijkheid. De Iraanse staatstelevisie spreekt over minstens veertig doden, maar volgens de gouverneur van de getroffen provincie is er niemand omgekomen. Een anomieme regeringsfunctionaris zei eerst dat hij vreesde voor honderden doden.

Iran wordt wel vaker opgeschrikt door aardbevingen. Vorige week nog was er een aardbeving met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter. Daarbij vielen 37 doden en 850 gewonden. Maar de aardbeving van vandaag de zwaarste zijn in veertig jaar.