Syrië: Assad verleent amnestie

De Syrische president Bashar al-Assad verleent in een nieuw decreet amnestie naar aanleiding van een nationale feestdag. Dat meldt de staatstelevisie in Syrië. De amnestie geldt voor alle misdaden die voor vandaag gepleegd werden. Assad wil volgens de staatstelevisie zo zorgen voor een zogenaamde ‘nationale verzoening’ en wil ‘alle Syriërs laten samenleven’. Het decreet zou veroordelingen met de doodstraf omzetten naar levenslange werkstraffen. Heel wat mensen zouden daarbij vrijkomen maar hoeveel precies is niet duidelijk.

Toch zijn er ook heel wat uitzonderingen op de amnestie. "Syriërs die lid werden van terroristische organisaties, zullen een kwart van hun straf uitzitten", zo blijkt uit het decreet. Gevangenen die veroordeeld zijn voor namaak, smokkelen, drugsgebruik en Syriërs die hun legerdienst weigerden, blijven wel in de cel. Voor hen geldt de amnestie niet.

De Syrische oppositie noemt het gebaar van Assad “betekenisloos”, omdat er nog duizenden politieke gevangenen in de cel blijven zitten. “Wij willen dat de overheid stopt met politieke gevangenen te nemen en vragen om diegenen die al in de Syrische gevangenissen zitten, vrij te laten”, zegt Rami Abdelrahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de mensenrechten. Oppositieleider al-Khatib vraagt dat Assad 160.000 gevangen vrijlaat, vooral vrouwen en kinderen. Dan pas kan er volgens hem gesproken worden van een eerste stap naar een oplossing voor het conflict.