Marathon Boston eindigt in bloedbad

Aan de aankomstlijn van de marathon in Boston, in de staat Massachusetts, zijn maandagnamiddag twee bommen ontploft. Drie mensen zijn om het leven gekomen, onder wie een jongen van 8. Er vielen ook zeker 140 gewonden. Velen van hen zijn er erg aan toe. Bij tien slachtoffers moesten zelfs lichaamsdelen geamputeerd worden.

De bom ontplofte middenin het publiek aan de aankomstlijn van de marathon, op het moment dat de meeste lopers de wedstrijd al uitgelopen hadden. Er liepen ook 23 Belgen mee, maar zij zouden ongedeerd zijn.

Wellicht gaat het om een terreuraanslag, maar van de dader of daders is nog geen spoor. President Obama meed in een toespraak achteraf het woord ‘terrorisme’, maar een verantwoordelijke van het Witte Huis verwees daar wel naar. "Elk incident met meerdere springtuigen, zoals hier het geval lijkt, is duidelijk een daad van terreur en wordt ook zo behandeld", zei hij. Twee bommen zouden ook nog onschadelijk gemaakt zijn.

Het centrum van Boston is nog volledig afgezet. Het telefoonverkeer is ook stilgelegd, om te vermijden dat er bommen vanop afstand tot ontploffing kunnen worden gebracht. Ook in Washington, New York, aan grote hotels en op de verschillende luchthavens zijn er verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht.