Noorwegen bouwt tunnel voor boten

De Noorse regering heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een tunnel voor boten, waardoor de woelige wateren voor de kust worden omzeild. De bouwpromotors noemen het de eerste tunnel met dergelijke omvang. Er zal ten vroegste in 2018 gestart worden met het boren van de tunnel en de werken zullen vier jaar duren.

In een nieuw tienjarenplan rond transport kondigde de regering aan dat ze 1 miljard kronen (133,6 miljoen euro) opzij zet voor de bouw van de zeetunnel in het zuidwesten van Noorwegen. De tunnel heeft een lengte van 1.700 meter en zal twee Noorse fjorden met elkaar verbinden. "Het project zal de veiligheid en bevaarbaarheid van de wateren van de regio verhogen", zegt de regering.

Het zal de eerste tunnel ter wereld zijn waarlangs grote boten kunnen oversteken, zoals cargoschepen of de Kustexpres, een bekend toeristisch vaartuig dat langs de Noorse kust vaart. Volgens een studie die uitgevoerd werd door het gespecialiseerde bedrijf Nordvest Fjordservice vonden in de woelige wateren voor het schiereiland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog 46 ongevallen plaats die het leven kostten aan 33 personen.