"Noord-Korea niet in staat tot kernproef"

De Verenigde Staten geloven niet dat Noord-Korea al in staat is om een kernraket te lanceren. Dat zeggen bronnen bij het Pentagon. Eerder citeerde het Republikeins parlementslid Doug Lamborn uit een rapport van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst. Daarin zou staan dat het waarschijnlijk was dat Pyongyang zo’n nucleaire aanval zou kunnen uitvoeren.

Maar dat wordt nu officieel ontkend. "De Noord-Koreanen hebben nooit aangetoond dat ze daartoe in staat zijn, en we denken niet dat ze dat op dit moment kunnen", zegt een anonieme bron. Het Pentagon noemt de beweringen van Lamborn ‘inaccuraat’. Noord-Korea zou wel al nucleaire testen hebben uitgevoerd, maar zou er nog niet in geslaagd zijn de nucleaire lading klein genoeg te maken zodat die op een raket past.

Zowel de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8 als de Amerikaanse president Obama hebben Noord-Korea gevraagd om de oorlogsretoriek te staken. De VS richt zich nu expliciet tot China en gaat dat land vragen om zijn invloed aan te wenden om de provocaties van Noord-Korea te stoppen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is momenteel in Zuid-Korea. Hij heeft er een ontmoeting met de nieuwe president en met de minister van Buitenlandse Zaken. Zaterdag gaat hij naar Peking, zondag naar Tokio.