Syrisch leger valt gericht burgers aan

Het Syrische leger viseert bewust burgerslachtoffers. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport. Het leger bombardeert onder meer ziekenhuizen en bakkerijen. Volgens HRW maakt het regime van president Assad zich schuldig aan misdaden tegen de mensheid.

"De luchtaanvallen die bevolen zijn door de regering, doden willekeurig én gericht burgers. Het lijkt erop dat het een strategie is om systematisch de burgerbevolking te viseren", schrijft de organisatie.

De mensenrechtenorganisatie bezocht 52 plaatsen in het noordwesten van Syrië, die onder controle vallen van de rebellen. In het gebied is sprake van tientallen "wetteloze" luchtaanvallen, op plaatsen waar geen militaire doelen in de buurt zijn. Volgens Human Rights Watch is het bedoeling om angst en vernieling te zaaien en de bevolking op de vlucht te jagen.

Volgens HRW kwamen bij de aanvallen sinds de zomer van vorig jaar ruim 4300 mensen om het leven. De organisatie vraagt een wapenembargo en de tussenkomst van het Internationaal Strafhof in Den Haag.