Wereld reageert op overlijden Thatcher

Vanuit de hele wereld komen er reacties op het overlijden van Margaret Thatcher. Een overzicht.

Queen Elizabeth II belooft een aparte boodschap te sturen naar de familie van Margaret Thatcher, maar zegt nu al “met droefenis de dood van barones Thatcher te hebben vernomen.”

David Cameron, premier Groot-Brittannië: “Wij hebben een grote leider, een grote premier en een grote Brit verloren.” De Britse premier is op dit moment in Spanje, waar hij een ontmoeting gepland had met premier Rajoy. Cameron keert meteen terug naar Groot-Brittannië.

Tony Blair, vroegere premier Groot-Brittannië: "Thatcher was een boven iedereen uitstekende politieke figuur. Weinige leiders kunne niet alleen het politieke landschap van het land, maar ook van de wereld veranderen."

Boris Johnson; burgemeester van Londen: "Droef om de dood van Margaret Thatcher. Haar herinnering zal blijven voortleven."

Barack Obama, president van de Verenigde Staten: "Ze toont onze dochters dat er niet zoiets is als een glazen plafond."

Jose Manuel Barroso, Europees Commissievoorzitter: "Thatcher was een grote staatsvrouw. Ze zal herinnerd worden voor zowel haar bijdragen als haar terughoudendheid tegenover ons gemeenschappelijk Europees project. Haar erfenis gaf het Verenigd Koninkrijk zoals we het vandaag kennen vorm. Dat is ook zo voor de bijzondere rol die het land speelt binnen de Europese Unie."

Kris Peeters, Vlaams minister-president: "Met Margaret Thatcher verliezen we een icoon van de twintigste eeuw. Als één van de eerste vrouwelijke leiders was ze een voorbeeld voor velen."

Henry Kissinger, vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken: "Ze was een geweldige leider en een goede vriend van de VS. Thatcher was een warme persoonlijkheid, hoewel ze haar standpunten met hand en tand verdedigde."

Michail Gorbatsjov, vroegere leider Sovjet-Unie: "Ze zal de geschiedenis ingaan als een geweldige politica."