Margaret Thatcher is overleden

Vanmorgen is de voormalige Britse premier Margaret Thatcher (87) overleden aan een hartfalen. Ze werd 87 jaar. Wanneer Thatcher wordt begrafenis is nog niet bekend. Zoals ze zelf wenste, krijgt ze geen staatsbegrafenis. Ze wordt geëerd met een militaire rouwceremonie in de St. Paul's Cathedral in Londen.

Het was Thatcher's woordvoerder die het nieuws verspreidde: "Het is met grote droefenis dat Mark en Carol Thatcher aankondigen dat hun moeder, barones Thatcher, deze morgen vredevol is overleden aan de gevolgen van een hartfalen." Margaret Thatcher krijgt geen staatsbegrafenis. Dat was haar eigen wens. Ze wordt geëerd met een militaire rouwceremonie in de St. Paul's Cathedral in Londen.

Thatcher was de enige vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, van 1979 tot 1990. Ze stond bekend om haar compromisloze stijl. Die leverde haar de bijnaam ‘The Iron Lady’ op. In de internationale politiek hielp ze onder andere de Koude Oorlog te beëindigen. In de geschiedenis van de Europese Unie staat ze vooral bekend om haar uitspraak “I want my money back”. Ze vond namelijk dat Groot-Brittannië veel meer in de Europese Unie investeerde dan dat het ervoor terugkreeg.

Thatcher werd geboren als Margaret Roberts. In 1959 werd ze voor het eerst parlementslid. In 1975 werd ze verkozen tot voorzitster van de Britse Conservatieven. Na de verkiezingen van 1979 wordt ze premier. Ook in 1983 en 1987 won ze de verkiezingen.

Volgens haar woordvoerder was ze "één van de grootste premiers aller tijden". "Ze veranderde het leven van de mensen. Ze was een fantastische persoon, hield van haar land en wijdde haar leven aan het verbeteren van het leven van andere mensen."

Margaret Thatcher krijgt geen staatsbegrafenis en wordt niet publiekelijk opgebaard. Dat was haar eigen wens. Ze wordt geëerd met een militaire rouwceremonie in de St. Paul's Cathedral in Londen en in intieme kring gecremeerd.