Lichaam Neruda na 40 jaar opgegraven

In Chili wordt het lichaam van schrijver en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda opgegraven. Neruda stierf in 1973, officieel aan de gevolgen van prostaatkanker. Maar historici vermoeden dat hij vergiftigd werd.

De ex-chauffeur van Neruda, Manuel Araya, bracht de bal aan het rollen. Al 40 jaar is hij er van overtuigd dat de schrijver niet stierf aan de gevolgen van kanker, maar wel door een giftige injectie. Die zou toegediend zijn in opdracht van Augusto Pinochet, de generaal die in 1973 een militaire staatsgreep pleegde in Chili. Pinochet stootte de socialistische president Salvador Allende van de macht. Neruda, een fervente aanhanger van Allende, wou na de staatsgreep uit Chili vluchten. Maar twee weken later was hij plots dood.

Eerst Allende, nu Neruda

Op vraag van de regering wordt het lichaam van Neruda nu opgegraven. Forensische experts moeten nagaan hoe hij om het leven is gekomen. Twee jaar geleden werd om gelijkaardige redenen het lichaam van Salvador Allende opgegraven. Het zelfde team van experts stelde toen vast dat de voormalige president wel degelijk zelfmoord pleegde en niet vermoord werd.

Passionele gedichten

Pablo Neruda schreef passionele liefdesgedichten. Zijn ‘Veinte poemas de amor y una canción desesperada’ (Twintig gedichten over liefde en een lied over wanhoop) is zowat zijn bekendste werk. In 1971 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Bekijk hier archiefbeelden van Neruda.