N-Korea sluit grens en bereidt zich voor

Voor de tweede dag op rij mogen werknemers van Zuid-Korea buurland Noord-Korea niet meer in. Het communistische land blokkeert de toegang tot het industrieel complex van Kaesong, dat het samen met Zuid-Korea beheert.

Het complex ligt zo’n tien kilometer over de Noord-Koreaanse grens en is sinds 2004 in gebruik, als symbool voor een samenwerking tussen de landen. Of het een slimme zet is van Noord-Korea valt te betwijfelen. Kaesong brengt jaarlijks zo’n twee miljard dollar op.

Noord-Korea geeft ook groen licht voor een nucleaire aanval op de Verenigde Staten. Pyongyang dreigt met “roekeloze operaties”, met behulp van “hypermoderne nucleaire wapens”.

Volgens analisten is de kans dat Noord-Korea hiertoe in staat is klein. Het Noord-Koreaanse leger zou technisch nog jaren verwijderd zijn van dergelijke nucleaire wapens. Al is niemand honderd procent zeker in welke mate Noord-Korea op dit vlak is geëvolueerd.

Het dreigement van Noord-Korea volgt na de beslissing van de VS om een raketafweersysteem te plaatsen in Guam, een eiland waar de VS een grote militaire basis heeft. De VS willen zich zo beschermen tegen een mogelijke raketaanval van Noord-Korea. De afgelopen weken dreigde het communistische regime in Pyongyang al met een aanval op Guam of op Hawaii.