Noord-Korea start reactor weer op

Noord-Korea wil een omstreden reactor opnieuw in gebruik nemen. De reactor ligt in Yongbyon en wordt al zes jaar niet meer gebruikt. Het land bevestigt ook dat het de verrijking van uranium voor militaire doeleinden wil hervatten.

De site van Yongbyon is zeer omstreden. Er zijn namelijk ook installaties voor de verrijking van uranium aanwezig. Bovendien gebruikte Noord-Korea de site ook voor haar nucleaire wapenprogramma’s. In 2007 stemde Pyongyang in met de ontmanteling van de nucleaire site. In ruil daarvoor kregen ze steun vanuit het buitenland.

Het nieuws van de heropstart komt bovenop de al gespannen sfeer die er is tussen Noord- en Zuid-Korea. Het communistische noorden heeft onlangs nog een kernproef uitgevoerd en provoceert de zuidelijke buur geregeld.

Ook de spanningen met de VS lopen hoog op. Pyongyang beval het leger onlangs om langeafstandsraketten in staat van gereedheid te brengen en sprak dreigende taal uit richting Washington. De Amerikanen reageerden meteen: er werden maandag F-22's naar Zuid-Korea gestuurd en dinsdag werd een torpedojager in de buurt van de Noord-Koreaanse kust geposteerd.