Gevechtsvliegtuigen VS naar Zuid-Korea

De Verenigde Staten hebben een aantal gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea gestuurd om er deel te nemen aan een militaire oefening. Het gaat om F-22-vliegtuigen, die bij de meest gesofisticeerde jets horen van het Amerikaanse leger.

Volgens de krant The Wall Street Journal reageren de VS zo op de situatie op het Koreaanse schiereiland. De spanningen zijn er de laatste weken heel sterk opgelopen. Noord-Korea bedreigde de VS vorige week rechtstreeks, een dreiging die ernstig genomen wordt in Amerika.

Noord-Korea lanceerde eind vorig jaar een langeafstandsraket en hield vorige maand nog een ondergrondse nucleaire test. Het provoceerde ook meermaals het zuiden. De acties werden scherp veroordeeld en de VS stuurden vorige week donderdag B-2 bommenwerpers naar het zuiden. Ze hielden ook militaire oefening met Zuid-Korea langs de grensregio.

Het communistische noorden reageerde meteen: leider Kim Jong-un gaf het bevel om raketten in staat van paraatheid te brengen en vrijdag werd de staat van oorlog met Zuid-Korea uitgeroepen.