Nieuwe regering in Centr-Afr. Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is een regering van nationale eenheid gevormd. Premier Nicolas Tiangaye heeft de nieuwe regeringsploeg benoemd. De rebellengroep Seleka is sterk vertegenwoordigd. Seleka greep vorige week de macht, toen leider Michel Djotodia zich tot president kroonde.

In totaal zetelen 34 ministers in de nieuwe regering. Negen daarvan komen uit de rangen van Seleka. Acht zijn leden van de voormalige oppositie. Uittredend premier Tiangaye is meteen ook de nieuwe premier. Hij kreeg die functie van Djotodia. Tiangaye maakte deel uit van de oppositie tegen de vorige president, François Bozizé.

Djotodia had eerder beloofd dat de nieuwe regering leden zou tellen van alle politieke stromingen. Dat was zo voorzien in een akkoord dat rebellen en oppositie in januari hadden ondertekend.

Het is al een hele tijd onrustig in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Rebellengroep Seleka nam eind vorig jaar al grote stukken van het land in. Vorige week riep Djotodia zich uit tot nieuwe president, nadat de vorige president Bozizé werd verdreven op 24 maart, bij het innemen van de hoofdstad Bangui.