Van Rompuy: "Besparingen beperkt"

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy verdedigt in een interview met De Zondag de besparingskoers van Europa. De schuldencrisis kan niet bestreden worden door meer schulden te maken, klinkt het. Maar Van Rompuy wil dat ook in perspectief plaatsen. Zo heeft ons land zich bijvoorbeeld de voorbije jaren "niet kapot bespaard". De structurele besparingen van 2010, 2011 en 2012 waren "heel beperkt".

Volgens de Europese Raadsvoorzitter moet Europa momenteel de structuurfouten oplossen van het verleden. “De landen die nu hulp van Europa krijgen, hebben boven hun stand geleefd. Je kan geen welvaart opbouwen met geleend geld." Van Rompuy steunt dan ook het besparingsbeleid. "Is het alternatief dan de schuldencrisis bestrijden met nog meer schulden maken? Daar kan ik intellectueel geen touw aan knopen."

Alles moeten voor Van Rompuy dus in perspectief bekeken worden. "Ik neem België als voorbeeld. Wat wij de laatste jaren bespaard hebben, is niet zo indrukwekkend. Denken dat wij op dit ogenblik sterk lijden onder de crisis is niet juist." Hij verwijst daarvoor naar de Belgische cijfers over werkgelegenheid, jobcreatie en beschikbaar gezinsinkomen. "Kijk naar de cijfers. Geen enkel cijfer duidt aan dat wij ons kapot bespaard hebben. Wat heeft België structureel bespaard? 0,5 procent in 2010, 0 procent in 2011 en 0,7 procent in 2012. Dat is heel beperkt."