Napolitano blijft op post

Giorgio Napolitano blijft op post als president van Italië tot zijn mandaat op 15 mei ten einde loopt. Dat kondigde hij zaterdag aan na geruchten in de Italiaanse media dat hij zou aftreden om de politieke patstelling in zijn land te doorbreken. De president stelde daarnaast twee beperkte groepen deskundigen aan, om een oplossing voor de politieke situatie in Italië te vinden.

Napolitano erkent de "problemen die het land kent", maar zei dat hij zijn "mandaat tot het einde blijft uitoefenen". In de Italiaanse media werd gespeculeerd op zijn aftreden, zodat nieuwe verkiezingen georganiseerd zouden worden.

De president wacht nu op nieuwe voorstellen, nadat een eerste overlegronde met de politieke kopstukken geen mogelijke regeringscoalitie had opgeleverd. Hij stelde daarvoor twee beperkte groepen deskundigen aan. Wie die deskundigen precies zijn, wordt later pas bekendgemaakt.

Italië is in een politieke impasse verzeild na de verkiezingen van eind februari. Vrijdag overlegde Napolitano nog met alle grote partijen in het parlement, maar zij bleven bij hun standpunten. Zo wil Silvio Berlusconi een coalitie met centrumlinks, maar houdt het kamp van PD-leider Pier Luigi Bersani die boot af. Ook de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo blijft bij haar standpunt om geen enkel blok in het parlement te steunen.