Noord- en Zuid-Korea ‘in oorlog’

Noord-Korea heeft aangekondigd dat het ‘in oorlog’ is met Zuid-Korea. Alle situaties tussen beide Korea's zullen in de optiek behandeld worden. De situatie escaleert al enige tijd.

"Voortaan bevinden de inter-Koreaanse relaties zich in een staat van oorlog en alle kwesties tussen beide Korea's zullen volgens een protocol aangepast aan de oorlog behandeld worden", klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de communistische partij, de ministeries en andere instellingen, die het officiële nieuwsagentschap KCNA verspreidde.

"De huidige situatie op het Koreaanse schiereiland - vrede noch oorlog - is ten einde gekomen." Na de Koreaanse oorlog, van 1950 tot 1953, hebben beide landen nooit officieel vrede gesloten. Het conflict werd beëindigd met een staakt-het-vuren maar noord en zuid zijn formeel dus nog steeds in
oorlog. Nu Noord-Korea het staakt-het-vuren heeft beëindigd, zijn in theorie opnieuw gevechten mogelijk.

Waarnemers wijzen er echter op dat het niet de eerste keer is dat Pyongyang het einde van de wapenstilstand aankondigt. Eerder deze maand zei het Noord-Koreaanse regime dat het staakt-het-vuren en andere bilaterale vredesverdragen met Zuid-Korea geannuleerd zouden worden uit protest tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Seoel met de VS.

In de mededeling klinkt het ook dat het leger op verdere bevelen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wacht. Daags tevoren had hij al de opdracht gegeven om de raketten in staat van paraatheid te brengen om te gebruiken tegen de VS en de zuidelijke buur. Hij reageerde zo nadat twee Amerikaanse bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen.

Elke militaire provocatie nabij de grenzen, ook op zee, zal tot ‘een conflict op grote schaal en nucleaire oorlog’ leiden, klinkt het nog. Op een militaire vergadering donderdag, werd volgens het regime groen licht gegeven voor aanvallen op Zuid-Koreaanse en Amerikaanse doelen.